Cyber security month: Slik sikrer du ditt hjemmekontor mot angrep

logo

Cyber security month: Slik sikrer du ditt hjemmekontor mot angrep

https://www.tripletex.no/fagblogg/slik-sikrer-du-ditt-hjemmekontor-for-angrep/

Hvem hadde vel trodd at vi skulle oppleve en global pandemi som satte hele hverdagen som vi før kjente den, på hodet? For ikke å snakke om arbeidshverdagen, hvor rekordmange av oss er satt på hjemmekontor.

Og med en ny arbeidshverdag kommer også nye utfordringer og trusler. Arenaen for nettkriminelle har i ett med koronapandemien blitt større enn på lenge. Så vi gir deg noen tips til hvordan du kan sikre ditt hjemmekontor for nettangrep.

 

Sikkerhet på hjemmekontor


På kontoret er det flere enheter som sørger for at du er best mulig beskyttet på nett, men denne sikkerheten mister du delvis eller helt i det du tar med deg arbeidet hjem. Så, hvordan kan du egentlig holde deg og dine enheter trygge og beskyttet også når du sitter hjemme? 

Truslene på nett endrer seg stadig, og vi må være på vakt til enhver tid for å unngå å bli et offer for svindelforsøk og scams. Men har du egentlig gjort noen oppdateringer, endringer eller andre sikkerhetsrelaterte hensyn hjemme i takt med din nye tilværelse?

For hvilke(n) enhet(er) bruker du når du jobber hjemmefra? Enheter du har fått fra jobben er ofte satt opp, konfigurert og administrert av noen på jobb, og er delvis beskyttet allerede. Jobber du fra private enheter kan historien på visa være en annen. Her er du selv ansvarlig. Og kanskje du jobber fra mobilen, eller padden også?

Og ikke minst, men som mange glemmer; hvordan kobler du deg opp på internett?


Tips for å bedre sikkerheten hjemme

Langt passord:
Ha et langt passord, minimum 15 tegn. Jo lenger, desto bedre!

Komplekst passord:
Kompleksiteten av passordet er viktig – ha eksempelvis setninger, gjerne på dialekt og med feilstavinger, eller inkluder tall, spesialtegn, store og små bokstaver og lignende. 


Bytt standardpassord:

Bytt alltid standardpassord som følger med enheten du kjøper.

Sjekk jevnlig kompleksiteten av passordet ditt på for eksempel “Have I been pwned” 


Passordhåndteringsprogram:
Bruk et passordshåndteringsprogram, så slipper du å huske passordet selv, og du kan få lange, kompliserte og unike passord.

Tofaktorautentisering:
Skru alltid på tofaktorautentisering der det er mulig.


Hvorfor er det viktig å sikre internettilkoblingen hjemme?

Du har sikkert hørt om routers mange ganger før, og trolig har du også en hjemme. En router kommuniserer mellom internett og de ulike enhetene du har hjemme som kobles på nett. En router sender trafikk mellom enhetene og internett, og noen routere beskytter også deg og dine enheter fra nettangrep. Men ikke alle!

På hjemmekontor er du avhengig av en router, og det er derfor essensielt at den er sikret mot angrep. Heldigvis er det både enkelt og fort gjort å sikre routeren du har hjemme, og dermed begrense risikoen for angrep betraktelig.


Her er noen enkle tips: 
Start med å gå til innstillingene på routeren. 

Sørg for at routeren alltid er oppdatert.
I likhet med de fleste elektroniske enheter, må også routeren oppdateres jevnlig for å være best mulig rustet mot angrep. Noen oppdateres automatisk, andre ikke. En oppdatering vil fikse eventuelle bugs, bedre sikkerheten og beskytte deg mot kjente nettangrep.

Endre passordet til internettet så fort du får koblet opp routeren. 
Passordet som følger med er enkelt å hacke, og ofte veldig likt for hver enhet.

Deaktiver ekstern tilgang.
Funksjonen er designet for å gjøre det enklere for eksterne å koble seg opp på din router utenfor ditt hjem – men øker risikoen for angrep.

Deaktiver “universal plug and play”.
Funksjonen kan brukes av nettkriminelle for å få tilgang til sikkerhetsinnstillingene på din router.

Deaktiver Wi-Fi protected setup (WPS).
Dette gjør det enklere for uautoriserte enheter å få tilgang til ditt nettverk.

Organiser nettverket ditt
Ha gjerne ett nettverk for jobb, ett for gjester og ett for alle dine andre enheter.


Tro oss: det er veldig viktig å være up-to-date når det kommer til sikkerhet på nett. Det er mye som står på spill dersom man skulle være uheldig å bli hacket.